daroblogB

مطالب آموزشی پزشکی

daroblogB

مطالب آموزشی پزشکی

۱۰ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

بی حسی در قسمت زانو

بی حسی در پایین پا در صورت آسیب یا اختلال در اعصاب اندام تحتانی رخ می دهد. آسیب دیدگی ممکن است برای یک عصب منفرد یا یک گروه از اعصاب اتفاق بیفتد و علل آن گسترده و متنوع باشد.

اعصاب اصلی پاها که بیش تر اوقات تحت تأثیر قرار می گیرند و منجر به بی حسی می شوند شامل عصب سیاتیک و شاخه های آن مانند عصب پرونئال مشترک و عصب تیبیال است. عصب سیاتیک از قسمت تحتانی کمر شروع می شود و شاخه های آن از پشت پا تا تمام انگشتان پا ادامه می یابد. هر فرآیندی که به این عصب و شاخه های آن صدمه وارد کند می تواند منجر به بی حسی پا شود.

دلایل مکانیکی

هر فرآیندی که باعث آسیب جسمی یا اختلال در اعصاب پایینی پاها شود، می تواند منجر به علت مکانیکی بی حسی شود.

  • فشرده سازی: فشرده سازی یک عصب یا اعصاب چندگانه در قسمت پایینی پا ممکن است بخاطر دلایل مختلفی مانند لباس تنگ یا موقعیت پا یا تومورهایی ایجاد شود که به طور مستقیم درون یا روی عصب یا اعصاب رشد می کنند. گاهی اوقات مهره ها یا دیسک های پشت می توانند آسیب ببینند که منجر به آسیب به نخاع می شود.
  • تروما: صدمات ضربه ای که باعث شکستگی استخوان ها یا آسیب دیدن عضلات اطراف عصب در قسمت پایینی پا می شود، می تواند منجر به آسیب مستقیم شود که منجر به بی حسی می شود.

برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....

    • رها مهدوی
    • ۰
    • ۰

    دلایل بی حسی دست

    بی حسی دست، نتیجه آسیب، فشردگی یا تحریک عصب یا شاخه ای از اعصاب موجود در بازو یا مچ است. دست متشکل از بسیاری عصب و رگ ‌های خونی کوچک است که از روی شانه و بازو در جهت ‌های مختلف برای جریان خون و احساس در سراسر دست، بالا می ‌روند.

    بنابراین، شرایطی که منجر به بی حسی دست می شود، متنوع است، اما می تواند به دسته های زیر تقسیم شود.

    علل بیماری های سیستمیک

    بی حسی دست ممکن است به دلیل شرایط اساسی باشد:

    • متابولیک: کنترل ضعیف گلوکز در دیابت می تواند به اعصاب محیطی آسیب وارد کند که باعث بی حسی در دست ها و سایر قسمت های بدن می شود (نوروپاتی محیطی).
    • تومور: تومورهای سرطانی و غیر سرطانی در بدن می توانند به طور مستقیم به اعصاب شانه و بازو فشار وارد کنند که می تواند روی اعصاب موجود در دست و انگشتان تأثیر بگذارد و منجر به بی حسی شود.
    • ارثی: بعضی از اختلالات غیر ارثی مانند بیماری شارکو – ماری – توث Charcot-Marie-Tooth می توانند بر اعصاب متعدد بدن تأثیر گذاشته و باعث بی حسی شوند. بعضی اوقات نقایص آناتومیکی که به وجود می آید (به عنوان مثال یک دنده اضافی) می تواند اعصاب و رگ های خونی در بازو را فشرده کند و منجر به بی حسی دست شود.

    برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....

      • رها مهدوی
      • ۰
      • ۰

      بیماری سندرم بهجت

      سندرم بهجت یا بیماری بهجت وضعیتی است که باعث بروز علائم متعددی از جمله:

      می‌شود. این نام پس از پروفسور هولوسی بهجت متخصص پوست ترکی نامگذاری شد، کسی که نخستین بار پیشنهاد داده بود این علائم می‌تواند به یک بیماری مربوط باشد. از آن به بعد مشخص شد که این سندرم ممکن است با علائم دیگری همراه باشد.

      یک سندرم، گروهی از علائم (چیزی که تجربه می‌کنید) و نشانه‌ها (آنچه دکتر با بررسی شما پیدا می‌کند) است. زمانی که علت مربوط به ویژگی‌های متفاوت مشخص نباشد، پزشکان تمایل به صحبت درباره یک سندرم دارند تا یک بیماری.

      اگرچه بسیاری از پزشکان به بیماری بهجت اشاره دارند، برخی دیگر معتقدند که این بیماری ممکن است تنها یک بیماری با یک علت باشد. به همین دلیل از اصطلاح سندرم استفاده می‌کنیم اما اغلب واژه بیماری بهجت را به جای آن خواهید شنید.

      برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....
       

      • رها مهدوی
      • ۰
      • ۰

      هپاتیت C چیست؟

      هپاتیت C عفونت کبد است که توسط ویروس هپاتیت C به وجود می آید. هپاتیت C میتواند بازه ای بین بیماری خفیف با طول عمر چند هفته تا بیماری مادام العمر و شدید داشته باشد. هپاتیت C معمولا به صورت “حاد” به معنی آلودگی جدید و “مزمن” به معنی آلودگی مادام العمر نام برده میشود.
      هپاتیت C حاد شش ماه بعد از قرار گرفتن در معرض ویروس هپاتیت C اتفاق می افتد. هپاتیت C میتواند بیماری کوتاه مدتی باشد ولی برای اکثر افراد بیماری حاد به بیماری مزمن تبدیل میشود.هپاتیت C مزمن بیماری مادام العمری است که در آن ویروس هپاتیت C درمان نمیشود. اگر درمان نشود، هپاتیت C میتواند مشکلات جسمی بسیاری از حمله آسیب دیدگی کبد، سیروز کبد (زخم شدن کبد)، سرطان کبد و حتی مرگ شود.احتمال تبدیل هپاتیت C حاد به مزمن چقدر است؟ حدود 75 تا 85 درصد افرادی که به ویروس هپاتیت C آلوده میشوند مبتلا به بیماری مزمن خواهند شد.
      آیا امکان پاکسازی ویروس هپاتیت C وجود دارد؟ بله حدود 15 تا 25 درصد افرادی که به ویروس هپاتیت C مبتلا میشوند ویروس را بدون درمان از بدن خود دفع میکنند و مبتلا به بیماری مزمن نمیشوند. متخصصین درک کاملی از چرایی و چگونگی این اتفاق ندارند.

       

      برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....
       

      • رها مهدوی
      • ۰
      • ۰

      برنامه خود را مرور کنید: در یک تقویم تاریخ برگزاری آزمون‌ها را علامت گذاری کنید و برنامه ریزی کنید تا درس‌ها را به طور کامل بخوانید. در برنامه‌تان مشخص کنید کدام آزمون برای شما اهمیت بیشتری دارد و اولویت را با درس‌های مهم‌تر بگذارید.

      • طبق برنامه تقریبا یک هفته قبل از امتحان مطالعه خود را شروع کنید. شما می‌توانید ابتدا ساعت‌های کم‌تری مطالعه کنید سپس به تدریج مطالعه خود را افزایش دهید. نگذارید تمام درس‌ها برای شب امتحان جمع شوند زیرا این اتفاق باعث افزایش استرس و نگرانی شما می‌شود و باعث ضعف عملکرد شما سر جلسه امتحان می‌شود.

      در کلاس درس با دقت به درس‌ها گوش دهید: ممکن است شخصی با خود فکر کند که اگر در کلاس به حرف‌های معلم گوش ندهد خودش می‌تواند درس‌ها را کامل متوجه شود اما باید توجه کرد که توجه به معلم بسیار به شما کمک می‌کند تا در امتحان نتیجه خوبی بدست آورید. سعی کنید در کلاس درس فعال باشید و با تمرکز به مطالبی که معلم درس می‌دهد توجه کنید.

      • با دقت به حرف‌های معلم گوش بدهید زیرا ممکن است معلم بر روی یک سری مطالب درسی تاکید بیشتری کند. هرچه بیشتر به این مسائل دقت کنید نتیجه بهتری در آزمون می‌گیرید. همچنین ممکن است ساعت مطالعه‌تان کمتر شود زیرا به آن درس تسلط کافی پیدا کرده‌اید.

      یادداشت برداری کنید: یادداشت برداری مناسب بسیار به شما کمک می‌کند و باعث می‌شود زود تر در یک درس تسلط پیدا کنید و زمان کمتری به مطالعه بپردازید. هر چیزی که معلم آن را روی تخته می‌نویسد یادداشت برداری کنید. یادداشت‌ها را در طول روز مرور کنید.

      • درست همان روزی که از کلاس به خانه برگشتید، مواردی را که یادداشت برداری کردید مرور کنید.

      به درس خواندن عادت کنید: درس خواندن در شب امتحان بسیار استرس آور و سخت است. همچنین ممکن است نتیجه مناسبی از این روش نگیرید. به جای درس خواندن در دقیقه ۹۰ می‌توانید روزانه ساعتی را برای مطالعه در نظر بگیرید. رفتن به کتابخانه یا کلاس درس می‌تواند انگیزه‌ای برای عادت کردن به مطالعه روزانه باشد.

      با دوستان‌تان درباره امتحان صحبت کنید: با دوستان‌تان درباره تیپ سوال‌ها صحبت کنید و اگر لازم بود یادداشت برداری کنید که چه مطالبی اهمیت بیشتری دارند.

      برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....
       

      • رها مهدوی
      • ۰
      • ۰

      تقویت قدرت مغز

      1. طوفان فکری: یک تکنیک خلاقیت فردی یا گروهی است که طی آن با جمع آوری فهرستی از ایده‌ها که خود به خود توسط اعضا تولید می‌شود، برای رسیدن به یک جمع بندی در مورد یک مسئله تلاش می‌کنند. اگر باید مقاله‌ای تهیه کنید و یا پایان‌نامه‌ای را تحویل بدهید تکنیک طوفان فکری بسیار مناسب است.
      2. نفس عمیق بکشید: تنفس عمیق باعث افرایش جریان خون می‌شود که این به نوبه خود به مغز شما کمک می‌کند تا بهتر کار کند. انجام ۱۰ تا ۱۵ دقیقه تنفس عمیق در طول روز نه تنها باعث عملکرد بهتر مغز می‌شود بلکه استرس را کاهش می‌دهد. ابتدا ریه‌های خود را تا جایی که جا دارد پر از هوا کنید. سعی کنید شکمتان را به سمت داخل بکشید. ۵ ثانیه هوا را در داخل ریه قرار دهید سپس آرام آن را خارج کنید.
      3. چای سبز: نوشیدن چای سبز به اندازه ۵ فنجان در طول روز می‌تواند احتمال ابتلا به پریشانی روانی را ۲۰ درصد کاهش دهد. همچنین چای سبز باعث افزایش عملکرد مغز می‌شود (بیشتر حافظه). دقت کنید که چای سبز را فقط به صورت برگ مصرف کنید نه کیسه ای!
      4. استراحت کنید: یکی بهترین روش‌ها برای بهبود عملکرد مغز استراحت کافی است. بعد از یک ساعت کار کردن به اندازه ۱۵ دقیقه استراحت کنید. این کار سبب ایجاد یک نوع دسته بندی در مغز می شود که یادگیری را به طرز قابل توجهی افزایش می دهد.
      5. بخندید: مردم همیشه می‌گویند خنده بهترین دارو است. خندیدن باعث می‌شود انسان به شیوه‌ای وسیع‌تر و آزادانه‌تر فکر کند. خنده همچنین باعث کاهش استرس می‌شود و همانطور که می‌دانید استرس باعث محدود کردن قدرت ذهنی می‌شود. سعی کنید برای دوستان‌تان جک تعریف کنید و یا می‌توانید بر روی پس زمینه گوشی یا لپ تاپ یک عکس خنده دار بگذارید.
      6. خوردن مواد مغذی: مواد غذایی زیادی وجود دارد که باعث تقویت عملکرد مغز شما می‌شوند. ولی بر عکس آن بعضی غذاها مثل نوشابه باعث کاهش عملکرد مغز می‌شوند. سعی کنید غذاهای حاوی امگا۳ مثل گردو و ماهی قزل آلا بخورید. خوردن غذاهای حاوی جیوه مثل کدو تنبل، جو دوسر، لوبیا، اسفناج و کلم بروکلی عملکرد نوروترانسمیترها را تقویت می‌کنند. غذاهای حاوی منیزیم مثل نخود و لوبیا نیز باعث افزایش انتقال پیام عصبی و عملکرد مغز می‌شود.

      برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....
       

      • رها مهدوی
      • ۰
      • ۰

      ۱-مغزتان را فعال کنید اگر در طول روز فعالیت‌های ذهنی مثل حل پازل، معما، جدول و یادگیری موسیقی داشته باشید به تقویت عملکرد مغزتان به شدت کمک می‌کند.

      • در روز سعی کنید جدول حل کنید.
      • می‌توانید به سرغ یادگیری یک ابزار موسیقی بروید.

      ۲- اجتماعی شوید افسردگی و استرس می‌تواند به شدت بر روی حافظه کوتاه مدت اثر منفی بگذارد. شما می‌توانید برای دوری از این دو با خانواده یا دوستان‌تان بیشتر معاشرت کنید. وقت گذاشتن با افرادی که به آن‌ها علاقه دارید می‌تواند استرس و افسردگی را از شما دور کند.

      • دوستان‌تان برای ناهار دعوت کنید یا به آن‌ها تلفن بزنید و جویای حال‌شان شوید.

      ۳- تمرکز کنید اگر فکر می‌کنید که در هنگام مطالعه تمرکز کافی ندارید، سعی کنید از تمام چیزهایی که باعث حواس پرتی‌تان می‌شود دوری کنید. فضای آرام را برای کار خود انتخاب کنید و تلفن را از خود دور کنید.

      • هرچه بیشتر تمرکز کنید کمتر دچار ضعف در حافظه کوتاه مدت‌تان می‌شوید.

      ۴- آدامس بجوید گرچه هنوز دلیل آن مشخص نیست ولی آدامس باعث افزایش عملکرد مغز و تقویت حافظه می‌شود. هنگامی که در حال مطالعه یا انجام دادن یک پروژه هستید می توانید آدامس بجوید.

      • هر بار که مطالعه می‌کنید، آدامسی با یک طعم و اسانس بجوید.

      ۵- طراحی کنید اگر نمی‌توانید بر روی صحبت‌هایی که دیگران با شما می‌کنند تمرکز کنید، طراحی کنید. طراحی کردن به شما کمک می‌کند که هم زمان بر روی دو چیز تمرکز کنید. هنگامی که افراد در حال صحبت کردن هستند شما می‌توانید طراحی کنید. این کار باعث می‌شود روی مطالبی که می‌شنوید تمرکز کنید و کمتر آن‌ها را فراموش کنید. 

      • شما می‌توانید قبل از انجام این کار برای دیگران توضیح بدهید؛ زیرا ممکن است برای برخی افراد مودبانه نباشد.

      برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....
       

      •  
      • رها مهدوی
      • ۰
      • ۰

      ۱-ورزش

      تحقیقات نشان می‌دهد که ورزش نه تنها باعث قوی نگه داشتن بدن می‌شود بلکه باعث کاهش احتمال ابتلا به زوال عقل می‌شود، زیرا ورزش باعث بهبود عملکرد قلب و عروق و افزایش خون رسانی به مغز می‌شود. ورزش بر اندازه هیپوکامپ (بخشی از مغز که برای حافظه حیاتی است) تاثیر می‌گذارد. یوگا و مدیتیشن و همچنین ورزش های ایروبیک بهترین ها هستند. 

      ۲- ورزش ذهن

      مطالعات نشان می‌دهد، سالمندانی که بازی‌های ذهنی مثل پازل و شطرنج بازی نمی‌کنند و اهل کتاب خواندن نیستند بیشتر به زوال عقل مبتلا می‌شوند. توصیه می‌شود این تمرینات ذهنی را دو بار در روز انجام دهید تا از رکود قدرت ذهنی خود جلوگیری کنید. همچنین این بازی های فکری اندروید و این بازی های فکری آیفون را نصب کنید و روزانه بازی کنید.

      ۳- خواب کافی

      همه می‌دانند که نوزادان بیشتر از بزرگسالان می‌خوابند. دلیل خواب نوزادان این است که مغز آن‌ها در حال رشد است و خواب به برقراری ارتباطات عصبی کمک می‌کند. اگر شما هم خود را از خواب محروم کنید عملکرد حافظه‌تان ضعیف می‌شود. بین ۶-۷ ساعت خواب شبانه و بخصوص یک خواب روزانه (حتی در حد ۱۰ دقیقه) بسیار کمک کننده است.

      ۴- کاهش استرس

      هنگامی که شما استرس دارید، مغز یک ماده شیمیایی به نام کورتیزول ترشح می‌کند که بر روی حافظه و دیگر اعمال مغز تاثیر می‌گذارد؛ بنابراین هنگامی که شما استرس دارید و باید چیزی را به یاد آورید احساس می‌کنید ذهن‌تان خالی است و همه چیز را فراموش می‌کنید. همچنین کورتیزول قند را به عضلات ونقاط دور از مغز می‌برد و هیپوکامپ از اکسیژن محروم می‌ماند. 

       

      برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....
       

      • رها مهدوی
      • ۰
      • ۰

      تقویت حافظه بلند مدت

      افزایش تمرکز

      • لوازمی که باعث حواس پرتی شما می‌شوند مثل تلویزیون، گوشی و کامپیوتر را کنار بگذارید و بیشتر مطالعه کنید. سعی کنید چیزهای جدید یاد بگیرید و آن‌ها را به خاطر بسپارید.
      • جایی آرام برای مطالعه خود در نظر بگیرید. اگر فرزند خردسال دارید، او را تحت مراقبت شخص دیگری بگذارید و برای خودتان یک جلسه مطالعه بدون وقفه بگذارید.

      استراحت

      بعد از مطالعه چند دقیقه چشمان‌تان را ببندید و استراحت کنید. سعی کنید در این چند دقیقه به هیچ عنوان حواس‌تان پرت نشود و فقط در آرامش استراحت کنید.

      • تحقیقات نشان می‌دهد اگر بعد از یاد گرفتن چیزی استراحت کنید، اطلاعات به حافظه بلند مدت‌تان منتقل می‌شوند.

      مرور کردن

      مطالعات نشان می‌دهد که اگر قبل از خواب، مطالبی را که یاد گرفته‌اید مرور کنید، حافظه بلند مدت‌تان تقویت می‌شود. مرور مطالب مهم‌ترین ابزار برای جلوگیری از فراموش کردن است. بهترین نوع مرورکردن این است که وقتی یک مطلب جدید یاد می گیرید یک بار آن را همان شب قبل از خواب در حد ۵ دقیقه مرور کنید، بار دوم دقیقا ۷ روز بعد به صورت عمقی تر مرور کنید و بار سوم ۲۷-۳۱ روز بعد. این کار باعث ماندگاری تا ۶ ماه می شود!

      برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....
       

      • رها مهدوی
      • ۰
      • ۰

      وقتی شما افکار تان را تغییر می دهید در واقع شما احساسات تان را تغییر داده اید بنابراین اثرات منفی را از زندگی خود دور کرده اید. برای اینکه بتوانید ذهن خود را مدیریت کنید اول باید بتوانید افکار منفی را از ذهن تان حذف کنید. برخی از افکار مثبت و منفی که در ذهن ما وجود دارند عبارت اند از:

      صحبت های اشخاص دیگر مثلا پدر و مادر شما
      افکاری که شما بر اساس انتظارات خود یا دیگران ساخته اید
      مقایسه خود با دیگران
      درس عبرت هایی که شما از تجربه های تلخی که داشته اید، آموخته اید
       

      چطور افکار منفی را دور کنیم؟
      این کار نیاز به تمرین و گذشت زمان دارد؛ اما به طور خلاصه باید گفت برای دورکردن افکار منفی باید ۴ نکته زیر را تمرین کنید:

      مدام نگران آینده نباشید و نگویید فردا چه می شود.
      احساسات منفی و ناامید کننده را از خود دور کنید.
      ناامید نباشید و برای آینده هدف داشته باشید.
      اضطراب و ترس نداشته باشید.

      برای مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید....
       

      • رها مهدوی